RESIPI TEH AIS DHAKA

Bahan-bahan:
Teh serbuk – Ikut sukatan air banyak mana
Susu full cream – Tambah air supaya tidak pekat sangat, juga secukup rasa
Gula – Ikut citarasa
2 biji buah pelaga/kayu manis/cengkih (opsyenal)
Cincau potong halus
Cara-cara:
1. Panaskan air dalam periuk. Masukkan semua bahan. Akhir sekali, baru letak cincau.
2. Jaga kebesaran api jangan terlalu besar nanti teh boleh melimpah keluar.
3. Sukatan susu pula bergantung berapa orang yang minum, pastikan ia secukup rasa.
4. Dah berbuih mendidih, warna pun dah cantik, sudah boleh tuang dan minum panas-panas.
Memang terangkat. Anda juga boleh tambahkan ais bagi yang gemar minum sejuk.
Kredit: FB Ain Nia Karim

About kintansalleh

Seorang guru pencen dan kini seorang Usahawan Bisnes Online STG sepenuh masa.Mencipta dunia baru yang lebih bermakna dan sedang menuju ke arah Kebebasan kewangan.. Seorang Isteri kepada seorang suami yg penyayang dan ibu kpd sepasang anak2 anugerah Allah.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s